Auteursarchief: marliesv

Keet op ’t Gelderlandplein

Van schaftkeet tot ontmoetingsplek!
Met de bewoners van het Eindhovense Gelderlandplein bouwden we aan een ontmoetingsplek. Al klussend werden kwaliteiten ontdekt en banden versterkt. Met als fysiek eindresultaat: een in het oog springende ontmoetingsplek voor en door bewoners om allerlei leuke activiteiten te organiseren; van kinderfeestje tot festivalpodium, van pleinmuseum tot snoepwinkeltje. De keet werd geopend met een openluchtfilm voor de hele wijk. Keet op ’t Gelderlandplein is het vervolg van de Sugarettes.

In samenwerking met Auke van de Kerkhof in opdracht van Buurtcultuurfonds Woonbedrijf

img_9552klein
een klusdag op het Gelderlandplein
de finishing touch!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Sugarettes

Na zware tijden door burenoverlast werd het hoog tijd voor een positieve boost op het Gelderlandplein.
Geïnspireerd op het ouderwetse snoepwinkeltje dat jaren geleden aan het Gelderlandplein te vinden was, zochten we de buurtbewoners op om te vragen hoe het is om te wonen aan dit grote, groene plein. Wat er goed is, wat ze missen en of ze samen met hun buren iets leuks willen gaan doen? Het antwoord hierop werd het project: Keet op ’t Gelderlandplein, waarin we samen met buurtbewoners een schaftkeet ombouwden tot ontmoetingsplek.

In samenwerking met Auke van de Kerkhof in opdracht van Buurtcultuurfonds Woonbedrijf

sugarettes4
de themasnoepbak
Welk vakje kies jij?
Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd

 

Tjoeketjoeketuuttuut!

Om de Straatkamer, de buurtontmoetingsplek in de Eindhovense wijk Oude Spoorbaan, nieuw leven in te blazen, toverden we deze om tot Station Oude Spoorbaan. Vanaf het station trok de ideeëntrein door de wijk. De conducteurs gingen in gesprek met buurtbewoners over hun wensen en behoeftes. We vroegen ze aan welke activiteiten zij behoefte hebben en welke rol zij daarin willen spelen.

Als vervolg hierop gaan we samen met bewoners de Straatkamer een meer uitnodigende uitstraling geven en laten bruisen met nieuwe activiteiten, waaronder en bijzonder pleinfeest.

In samenwerking met Lady Penelope in opdracht van Buurtcultuurfonds Woonbedrijf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
de ideeëntrein komt aan op station Oude Spoorbaan
ontmoeting met roze koek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One minute holiday

Speciaal voor de bewoners van de Vier Jaargetijdenflats in Eindhoven creëerden we een “One Minute Holiday”. Onder het genot van een cocktail mochten ze plaatsnemen in een tropische setting, en ondertussen vertellen over of ze zich thuis voelen en wat er te verbeteren zou zijn aan hun woonomgeving. In de flats wonen veel expats afkomstig uit onder andere Iran, China, India en Peru. Een Chinees koppel gaf het leukste antwoord op de vraag: waar moest je aan wennen in Nederland? “Jullie plaskruizen, die op straat staan. Zo raar dat in een keurig land als Nederland, mannen worden aangemoedigd om in het openbaar te plassen.”

Na afloop ontving iedereen die op de foto is geweest een ansichtkaart met zichzelf op One Minute Holiday vakantie. De uitkomsten van de gesprekken vormen de basis voor het vervolg van dit project waarin we met de bewoners hun woonomgeving op een inspirerende manier gaan verbeteren.

In opdracht van Denovo Design voor BuurtcultuurFonds Woonbedrijf

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
de ansichtkaarten
de hosts
de setting

 

 

 

 

 

 

Uit je plaat op straat!

Workshop buiten de lijntjes kleuren voor gezinnen.
Samen met je broer, zus, opa, dochter, zoon, oma, vader of moeder een kleurrijk schilderij maken? Ga aan de slag op een plaat met rollers, spuitbussen en verf. Vooral niet nadenken, gewoon doen gegarandeerd verrassend en kleurrijk resultaat waarmee jullie kunnen pronken.

In samenwerking met Auke van de Kerkhof voor Big Draw Eindhoven 2015

Uitjeplaat1
spuitbussen, rollers en verf, creatie van de workshopgevers
er wordt intensief gewerkt, ieder op zijn eigen plek
volop actie op blote voeten

 

 

 

 

Zien en Vinden

Community art-project gericht op het verbeteren van de leefbaarheid van de laagbouwflats aan de bosrand van de Geldropse wijk de Coevering. Tijdens huiselijke koekbaksessies in de portieken van de flats gingen we in gesprek met bewoners over wat er bij hen leeft. Waar hebben zij zelf behoefte aan op het gebied van contact met medebewoners, uitstraling van de flats en bewegwijzering? De uitkomst: een ontmoetingsplek, een natuurspeelplek en nieuwe bewegwijzering in het thema Bosdieren.

In samenwerking met Denovo Design en Wikke Peters in opdracht van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf

In gesprek onder het genot van een koekje
Zien en Vinden 1_1000
koekenbakker Marlies in gesprek met buurtbewoner
buurtkinderen ontpopten zich als ware koekenbakkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewogen Deuren

In het kader van het terugdringen van het aantal separaties, bewerken cliënten en medewerkers van GGz Breburg in verschillende workshops een vrijgekomen separeerdeur. Alle bewerkte deuren komen uiteindelijk samen in een groot kunstwerk in de semi-openbare ruimte.

In samenwerking met Almar Ontwerpt in opdracht van GGz Breburg

website Bewogen Deuren

IMG_0292
het eindkunstwerk
het zandstralen van de deur
het eindresultaat; een separeerdeur vol bewogen teksten

 

Fietsverbeteraar

In vintage outfit interviewde ik fietsers om een helder beeld te krijgen van knelpunten in het Eindhovense fietsnetwerk.

Naar concept en in opdracht van Denovo Design voor Gemeente Eindhoven

Fietsverbeteraar front_1000
Fietsverbeteraar in actie